Historiek

1933

De Start

Eduard Vreys start met het verkopen van koffie, thee en chocopasta onder de naam “De Olifant”. De firma Ed. Vreys vestigt zich op het Coninckplein in Antwerpen. Twee jaar later stappen ook zijn broers Alfons en Gustaaf mee in de firma.

1933
1939

Eerste firma wagen!

De broers Vreys kopen een Amerikaanse Ford, hun eerste nieuwe firmawagen. Hiermee leveren ze producten tot bij de klant, uniek in die tijd!

1939
1940

Verhuis naar de Duinstraat

Ed. Vreys groeit uit tot een bloeiende zaak met 10 bijhuizen over groot Antwerpen. Mede door de aankoop van een nieuwe industriële koffiebrander en vulmachine verhuist de firma naar de Duinstraat. Naast koffie, thee en chocopasta wordt er ook margarine, peperkoek, speculaas en bitterpeeën verkocht onder de naam “De Olifant”.

1940
1940 -1945

Productie van surrogaatkoffie

Tijdens de tweede wereldoorlog verlaten Eduard en Gustaaf het bedrijf. Alfons gaat ondanks de moeilijke tijden verder. De productie van koffie wordt vervangen door surrogaatkoffie. Die was enkel te verkrijgen met rantsoenbonnen.

1940 -1945
1950

Het laatste potje chocopasta

Het laatste potje chocopasta loopt uit de vulmachine. In dit jaar wordt de bedrijfsnaam Ed. Vreys officieel A. Vreys. Alfons runt de firma samen met zijn meesterbrander en enkele werknemers.

1950
1954

Een nieuwe generatie

Alfons haalt met zijn dochter en schoonzoon Jan Stroobants een nieuwe generatie binnen in het bedrijf. Alfons blijft verantwoordelijk voor de koffiebranderij.

1954
1972

Nieuwe bedrijfsleider

Alida Vreys wordt bedrijfsleider. Op haar beurt neemt ze haar zoon Paul Stroobants mee in de zaak. Paul leert van zijn grootvader Alfons de kneepjes van het vak.

1972
1979

Alida geeft de fakkel door...

Alida geeft de fakkel door aan haar zoon Paul Stroobants. Hij is vanaf nu zaakvoerder van A. Vreys. Paul breidt naast de warme drank, het gamma uit met horeca-randapparatuur.

1979
1981

Alfons Vreys stopt na 48 jaar

Alfons Vreys stopt na 48 jaar met koffiebranden. Irma Poortmans wordt aangenomen. Later trouwt zij met Paul en zal zij de afdeling verkoop leiden.

1981
1989

Nieuwe winkel

Vreys koopt het aanpalende pand in de Duinstraat en verbouwt dit tot een nieuwe winkel met showroom. Van koffiemachines tot complete kooklijnen staan hier tentoon. De technische dienstverlening breidt verder uit.

1989
1993

Nieuw werkhuis

Het andere aanpalende pand in de Duinstraat 68 wordt ook aangekocht. Deze ruimte zal plaats maken voor een nieuw werkhuis en extra parkeerplaatsen.

1993
2000

Overname Offerandestraat "Bij Sus"

Vreys neemt de 100 jaar oude confiserie “Bij Sus” over in de Offerandestraat. Ze blijven het bekende snoepgoed verkopen en natuurlijk hoort “De Olifant” daar mee in de rekken.

2000
2001

Nood aan grotere ruimte

Naast de gekende warme dranken biedt A. Vreys ook al enkele jaren randapparatuur aan, gaande van espressomachines tot horeca-inrichtingen. De verkoop en het onderhoud van deze toestellen heeft een groot aandeel in de groei van het bedrijf. Daardoor is er nood aan een grotere ruimte. Deze wordt gevonden in Borgerhout op het Luitenant Naeyaertplein 32.

2001
2003

Nieuw Teamlid

De oudste zoon van Paul en Irma vervoegt het team. Peter verdiept zich vooral in de technische kant van het horeca-apparatuur.

2003
2011

De vierde generatie

Naast Paul en Irma, zijn nu beide zonen, Peter en Tom, actief in het bedrijf. Ondertussen zijn zij de vierde generatie bij A. Vreys, een trots familiebedrijf.

2011
2014

“De Olifant” krijgt een restyling

“De Olifant” krijgt een restyling en wordt als merk in de markt geplaatst. Onder het moederbedrijf A. Vreys wordt nog steeds het grootste gamma van horeca-apparatuur verkocht en hersteld.

2014